CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ


Witajcie ! Uwielbiam mieć coś pysznego do kawy. Często łapię się na tym, że to właśnie wtedy jem najwięcej słodkiego. Postanowiłam, zrobić wyzwanie samej sobie. Zero słodkości ze sklepu, jedynie te które sama sobie zrobię. 

Przeglądając przepisy w sieci na rożne wypieki, szukałam ciast i deserów z jak najlepszym składem. Trafiłam na ciasto gryczane, które lekko zmodyfikowałam, a efekt końcowy wyszedł idealnie. To świetna przekąska na II śniadanie czy właśnie jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.



Składniki: 

2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej (ostudzonej)
5 łyżek płatków owsianych
3 łyżki kakao
3 jajka
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
1 banan (najlepiej dojrzały jest słodszy)
3 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie w osobnej misce mieszamy żółtka wraz z pozostałymi składnikami. Blendujemy, blenderem ręcznym na gęstą maź. Potem, do miski z masą delikatnie dodajemy ubitą pianę i mieszamy. Całość umieszczamy w formie na ciasto najlepiej (rynienka). Pieczemy przez ok. 40 min w temp. 180 C.
Ciasto nie wyrasta wysokie, więc możemy prawie w pełni napełnić blaszkę. 

Ciasto jest sycące i smakuje dość wytrawnie. Jedynym akcentem dosładzającym jest banan, który możesz zastąpić miodem czy innym słodzikiem. Jeśli jednak spodziewasz się słodkiej rozpusty, ten wypiek może nie przypaść Ci do gustu. Dla mnie to zdrowszy zamiennik gotowych ciast czy ciasteczek.



Do napisania - A.

3 komentarze

  1. Wygląda pysznie ;) nie wpadlabym na pomysł by zrobić ciasto z kaszy gryczanej. Ja też najczęściej zjadam słodycze do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam ciasta z kaszy jaglanej o nawet nie wiedziałam, ze tak sie da :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kaszę gryczaną w każdej formie :) Ciasto na pewno jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń