FASZEROWANA CUKINIA


Kochani ! Sezon na cukinie trwa. Wspaniale jest korzystać z sezonowych owoców i warzyw, to źródło najlepszych witamin. Dodatkowo jeżeli nie uprawiamy we własnym ogródku tego typu skarbów, sięgajmy po te od polskich rolników, wspierając przy tym rodzime marki. 

Dzisiaj przygotowałam dla Was jeden z moich ulubionych przepisów na faszerowaną cukinię. Zazwyczaj to danie przyrządzam w większych ilościach by mieć obiad z głowy na 2 dni. Jeśli, nie masz czasami pomysłu na gotowanie, zachęcam do wypróbowania. 

Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
500 g mięsa mielonego
400 ml bulionu (zazwyczaj pożyczam porcję z niedzielnego rosołu)
50 g ryżu lub kaszy
3-4 cukinie
3 pomidory
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko
150 g tartego sera

Przyprawy:

pieprz
sól
oregano
papryka ostra


Przygotowanie:

W głębokiej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie dodać mięso i przyprawy. Smażyć ok 7 -10 min, wlać gorący bulion oraz ryż i gotować pod przykryciem kolejne 10 min. Gdy mięso się dusi, przygotować cukinię. Umyć osuszyć i podzielić na połówki. Następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 10 min cukinię należy wydrążyć przekładając zawartość(miąższ) do osobnej miseczki. 

Wydrążoną cukinię doprawić lekko solą, a gdy mięso na patelni  będzie już gotowe dodać miąższ i smażyć wszystko jeszcze ok. 5 min. Do farszu dodać jajko i natkę pietruszki, odstawić na kilka minut. 

Przygotowane cukinie wypełnić farszem posypując startym serem oraz układając na wierzchu pokrojone w plasterki pomidory (osobiście pomidory wcześniej zaparzam by pozbyć się odchodzącej skórki). Tak przygotowane cukinie pieczemy w piekarniku ok. 25 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego !




Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do przyrządzenia tego dania w własnym domu. Jeśli tylko skorzystacie z powyższego przepisu koniecznie dajcie znać. 

Do napisania - A.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.